Кіндрашівська сільська рада
Харківська область, Куп’янський район

Чим небезпечні кліщі та як від них захиститися

Дата: 22.04.2024 13:30
Кількість переглядів: 40

Як тільки настає тепло й пробуджуються рослини, появляються небезпечні для людей і тварин кліщі. Найактивніші вони у квітні–червні та в серпні–жовтні.

Важливо пам'ятати, що небезпека від кліщів чатує не тільки в лісах чи парках, а й на будь-якому газоні. Кліщі найчастіше живуть у траві та чагарниках на висоті 20–60 см. Про те, як мінімізувати небезпеку від цих шкідників, нагадують у Центрі громадського здоров'я.

Серед найнебезпечніших захворювань, які переносять кліщі, ‒ кліщовий енцефаліт, бореліоз (хвороба Лайма), а також хвороба Міямото.

Як захиститися від кліщів

У МОЗ дали такі рекомендації:

  • Кожні дві години оглядати себе та своїх дітей на наявність кліщів.
  • Перевірити себе на наявність кліщів, коли вже прийшли додому та зняли одяг. Додаткова небезпека криється в тому, що укус кліща практично невідчутний — він виділяє анестетик при укусі.
  • Використовувати репеленти. Необхідно звернути увагу на активну речовину, в складі має бути хоча б одна з переліку: DEET (ДЕТА); пікарідін (KBR 3023); IR3535; OLE (ефірна олія лимонного евкаліпта); PMD (параментан-діол); 2-undecanone; перметрін.
  • Обробити взуття, одяг та шкарпетки захисним засобом проти кліщів.

 

Не всі кліщі переносять небезпечні збудники, однак їхні укуси можуть загрожувати людині близько 150 недугами. Найнебезпечніші з них: кліщовий вірусний енцефаліт, хвороба Лайма, гранулоцитарний анаплазмоз, моноцитарний ерліхіоз, Крим-Конго геморагічна гарячка, геморагічна гарячка з нирковим синдромом, туляремія.

Якщо знайшли на тілі кліща, найперше потрібно звернутися до лікаря. У травмпункті допоможуть його витягнути й проконсультують щодо подальших дій. Якщо поблизу немає лікаря, видалити кліща можна й самостійно. Для цього використовують спеціальний пристрій для видалення кліщів. Він продається у ветеринарних аптеках. Треба притиснути його до шкіри, підсунути під кліща, акуратно розхитати "кровопивцю" з боку в бік, адже хоботок надійно "зацементовано" в ранці слиною тварини. А потім можна повільно викрутити нападника.

Витягти кліща можна й пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, або пінцетом чи петлею з нитки. Але робити це слід повільно, без ривків. Важливо видалити кліща разом із хоботком. Якщо ж він відірвався, рештки потрібно видалити стерильною голкою. Після видалення кліща ранку слід змастити антисептиком, а руки вимити з милом.

Видаленого кліща потрібно помістити у флакон, пробірку або іншу чисту посудину, покласти туди ж маленький шматочок травини та щільно закрити кришку. За направленням лікаря-інфекціоніста в лабораторній мережі здійснюють дослідження кліщів на наявність збудників.

Після видалення кліща протягом трьох тижнів спостерігайте за своїм станом. Щоденно вимірюйте температуру тіла. Якщо вона підвищується, або з'являються почервоніння на шкірі, яке продовжує збільшуватися, слід негайно звернутися до лікаря.

Лікарі нагадують алгоритм дій при укусі кліща: не тиснути, не виривати, не заливати олією чи спиртом. Місце укусу слід продезінфікувати, а кров здати на антитіла. За потреби слід пройти імунотерапію.

Фото без опису


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь