Кіндрашівська сільська рада
Харківська область, Куп’янський район

Звіт начальника Кіндрашівської сільської військової адміністрації  за  2023 рік  

Дата: 25.12.2023 13:28
Кількість переглядів: 205

ШАНОВНІ  ЖИТЕЛІ  ГРОМАДИ!

 

         Відповідно статті 42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» сільський голова є підзвітним, підконтрольним і відповідальним перед громадою та її жителями.

         Підставою для утворення військової адміністрації населеного пункту може бути не здійснення сільським, селищним, міським головою, відповідною радою та/або її виконавчими органами покладених на них Конституцією та законами України повноважень, а також в інші, передбачені Законом № 389 підстави.

         Відповідно до п.1 Указу Президента України від 27 жовтня 2022 року №737/2022 «Про утворення військових адміністрацій населених пунктів у Харківській області», розпорядження Президента України від 27 жовтня 2022 року №255/2022-рп «Про призначення С.Костюкова начальником Кіндрашівської сільської військової адміністрації Куп’янського району Харківської області» було створено Кіндрашівську сільську військову адміністрацію та призначено начальника.

         Відповідно до Постанови Верховної Ради України від 16 листопада 2022 року № 2777-IX «Про здійснення начальниками військових адміністрацій населених пунктів у області повноважень, передбачених частиною другою статті 10 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» почалася  робота з відновлення виконавчих органи Кіндрашівської сільської ради. В період з грудня 2022 по лютий 2023 роботу всіх виконавчих органів було відновлено.

         Згідно з ч. 2 ст. 15 Закону України від 12.05.2015 р. № 389-VIII «Про правовий режим воєнного стану» з моменту утворення Кіндрашівської сільської військової адміністрації усі делеговані повноваження органів місцевого самоврядування перейшли до  начальника військової адміністрації.  Утворення Кіндрашівської сільської військової адміністрації не обумовлює припинення статусу депутатів Кіндрашівської сільської ради, яких в громаді налічується 21 чоловік (1 депутат – помер) чи ради як представницького органу чи юридичної особи – бюджетної установи. Воно тільки тимчасово обмежує обсяг повноважень депутатів. З моменту прийняття рішення про передачу начальнику Кіндрашівської сільської військової адміністрації повноважень ради, депутати не збираються на засідання постійних комісій та не проводять сесій – бо вони не приймають у цей період рішень.

Після стабілізації ситуації на території Кіндрашівської сільської ради місцеве самоврядування відновиться у повному обсязі, сільський голова та депутати повернуться до виконання своїх повноважень, якщо не виникне інших підстав для дострокового припинення їх повноважень (загибель, притягнення до кримінальної відповідальності тощо).

         До складу Кіндрашівської  сільської територіальної громади входить 32 населених пункти. Внаслідок збройної агресії рф  відбулася значна міграція населення території Кіндрашівської громади у більш безпечні регіони. Кількість населення громади зменшилась на 2650 особи або майже на 50%, з моменту деокупації  чисельність коливається  між 3700 і 3400 осіб. На сьогодні в громаді є внутрішньо переміщені особи, їх кількість складає 442 особи.  

         Начальником Кіндрашівської сільської військової адміністрації за 2023 рік видано 387 розпоряджень по військовій адміністрації та по сільській раді. Секретарем сільської ради за зверненнями мешканців сіл підготовлено та видано за 2023 рік  600  довідок,  вчинено 316 нотаріальних  дій, з них : складено заповітів – 1, видано довіреностей – 176, посвідчено підписів – 134, засвідченно копій документів - 5.

         В громаді працює виконавчий комітет Кіндрашівської сільської ради, засідання виконавчого комітету відповідно до Регламенту скликаються не рідше одного разу в місяць. Зважаючи на велику кількість питань, які потребують швидкого вирішення, за звітний період відбулося 23 засідання, на яких вирішено 43 питання, в основному це питання щодо надання компенсацій за пошкоджені об’єкти нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України.

        Безпосередню роботу по розгляду планових питань та  звернень, підготовці проектів рішень виконкому, контролю за виконанням прийнятих рішень по питаннях, віднесених до компетенції органів місцевого самоврядування здійснює сільська рада.

        При виконавчому комітеті Кіндрашівської сільської ради працює адміністративна комісія, на розгляд якої протягом 2023 року відбулося 10 засідань на яких  винесено 17 постанов про адміністративні правопорушення.

         Робота сільської ради здійснюється у відповідності до затверджених планів роботи виконкому та сільської ради та завдань, що ставляться на планових  нарадах під голуванням начальника Кіндрашівської сільської військової адміністрації, на яких розглядаються та вирішуються поточні питання і визначаються шляхи вирішення проблемних та перспективних питань. За підсумками нарад відповідальним виконавцям давались відповідні доручення щодо реалізації проектів та програм, ремонтів,  огляду окремих звернень та скарг громадян. Такі наради  відбувалися щотижня у вигляді zoom - конференцій.

         Одним із пріоритетних напрямків діяльності виконавчого комітету сільської ради є робота зі зверненнями громадян та надання якісних адміністративний послуг. В 2023 році до сільської ради надійшло 20 письмових пропозицій, заяв та скарг громадян, 1 колективне звернення та 25 зареєстрованих звернень на особистому прийомі громадян. Найбільша кількість звернень надійшла з питань  встановлення меж земельних ділянок, гуманітарної допомоги, оплати за комунальні послуги, щодо зупинки залізничного транспорту «Карєр» та інші. На питання, порушені у зверненнях, заявникам надавалися вичерпні, аргументовані та ґрунтовні роз’яснення.      

       Для якісного та своєчасного виконання делегованих повноважень наданих державою, на підставі розпорядження начальника  Кіндрашівської сільської військової адміністрації № 5 від 12.12.2022 «Про затвердження

тимчасової структури виконавчих органів Кіндрашівської сільської ради Куп’янського району Харківської області» було відновлено роботу 4 структурних підрозділів: загальний відділ, відділ бухгалтерського обліку та економічних показників, відділ земельних відносин, містобудування та архітектури та відділ житлово - комунального господарства, благоустрою території та цивільного захисту і 5 юридичних відділів, такі як: відділ соціального захисту населення, КУ « Центр надання соціальних послуг», відділ освіти, культури, молоді та спорту, службу у справах дітей, фінансовий відділ.

 

 Бюджет сільської ради

 

         Фінансовий відділ здійснює реалізацію державної фінансової політики в Кіндрашівській сільській раді. Основним напрямком роботи відділу є організація процесу формування місцевого бюджету за доходами і видатками. Важливим показником результативної роботи фінансового відділу є виконання бюджету.

         Так, за січень-листопад 2023року рівень виконання дохідної частини загального фонду сільського бюджету без врахування міжбюджетних трансфертів складає 169,6% тобто надійшло 12139,6 тис.грн., до спеціального фонду надійшло 17535,9 тис.грн.

         Основні надходження до загального фонду бюджету забезпечують: податок на доходи фізичних осіб 42,5% або 5164,8 тис.грн. та місцеві податки і збори 55,8% або 6772,1 тис.грн.

         Щодо спеціального фонду бюджету слід зазначити, що основні надходження становлять власні надходження бюджетних установ, тобто благодійних внесків та дарунків надійшло 8418,8 тис.грн.(48,0%) та надходження, що отримують бюджетні установи від підприємств, організацій, фізичних осіб та від інших бюджетних установ, для виконання цільових заходів становлять 9124,7 тис.грн. (52,0%).

         Питому вагу надходжень до бюджету громади становлять офіційні трансферти. Тобто у звітному періоді до загального фонду бюджету від органів державного управління надійшло коштів у сумі 38065,6 тис.грн., що становить 75,8%  від загальної суми доходів.

         Станом на 01.11.2023р. податковий борг становив 6929,7 тис.грн. У зв’язку з негативним впливом воєнних дій на території України унеможливлюється робота з платниками податків, щодо погашення боргу та наповнення бюджету.

         Обсяг фінансових ресурсів, отриманий від виконання планових показників доходної частини сільського бюджету, дозволив забезпечити своєчасне фінансування бюджетних установ, реалізацію заходів бюджетних програм, відповідно до пропозицій головних розпорядників коштів.

         Що стосується видаткової частини бюджету, то за звітний період видатки профінансовано на суму 29798,3 тис.грн., з них:

- по загальному фонду 20117,2 тис.грн;

- по спеціальному 9681,1 тис.грн. (бюджет розвитку).

         В повному обсязі до потреби забезпечено асигнуваннями видатки першочергових виплат та інші поточні видатки.

У звітному періоді до інших бюджетів передано кошти у сумі 2 421,9 тис.грн., з них:

1.державному бюджету – 1891,9 тис.грн., в тому числі:

- 400,0 тис.грн. на виконання Комплексної програми по захисту державного суверенітету, конституційного ладу, територіальної цілісності України, протидії тероризму, корупції та організованій злочинній діяльності на території Кіндрашівської сільської ради (СБУ);

- 80,0 тис.грн. на виконання Комплексної програми запобігання виникнення пожеж та зменшення їх наслідків на території Кіндрашівської сільської ради (ДСНС);

- 967,6 тис.грн. на виконання програми підтримки Збройних Сил України, підрозділів територіальної оборони, які розміщені на території Кіндрашівської ТГ;

- 1214,3 тис.грн. на виконання програми Поліцейський офіцер громади та профілактики правопорушень на території Кіндрашівської громади (ГУНП в Харківській області);

- 60,0 тис.грн. на виконання програми забезпечення техногенної, протимінної безпеки та цивільного захисту населення (Міжрегіональний центр гуманітарного розмінування та швидкого реагування ДСНС);

2.обласному бюджету – 1874,6тис.грн., з них:

- 530,0 тис.грн. на заходи та роботи з територіальної оборони (зокрема, матеріально-технічне забезпечення підрозділів територіальної оборони): придбання матеріально-технічних засобів, конструкцій, обладнання, допоміжних засобів та інших предметів;

- 1344,5 тис.грн. на придбання наземних швидко споруджуваних захисних споруд цивільного захисту (модульного типу).

         Протягом звітного періоду фінансовим відділом в межах своєї компетенції підготовлено та направлено на затвердження начальнику Кіндрашівської сільської військової адміністрації 15 розпоряджень, які регулюють бюджетний процес.

         Слід зазначити, що інформація, яка згідно з Законом України «Про доступ до публічної інформації» підготовлена фінансовим відділом, розміщуються на офіційному веб-сайті сільської ради у встановлені терміни.

 

 

 СІЛЬСЬКА РАДА

 

1.Загальний відділ

        Загальний відділ сільської ради на підставі Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» є структурним підрозділом Кіндрашівської сільської ради.  Відповідно  до тимчасової структури, відділ налічує  9 осіб. Основним завданням загального відділу є встановлення єдиного порядку документування і роботи з документами, здійснення аналітичної та організаційної роботи з кадрового менеджменту веде контроль за виконанням вимог відносно питань охорони праці.

         У сільській раді налічується 37 працівників (сільська рада – 23; благоустрій населених пунктів – 4; суспільно корисні роботи – 10).   

         Упродовж 2023 року була налагоджена процедура взаємодії з Куп’янським міськрайонним центром зайнятості щодо створення робочих місць, для направлених працівників на тимчасові роботи. Одним із пріоритетних напрямків загального відділу є забезпечення інтересів громадян, що проживають на території громади. У кожному населеному пункту складений графік та ведеться  прийому громадян. Проводяться роз’яснення щодо отримання виплат від міжнародних організацій; отримання статусу дітей постраждалих від війни, тощо. За заявами жителів, складалися акти пошкодженого майна, надавалася допомога щодо внесення домоволодінь до РРП через Додаток Дія. Організована робота по видачі гуманітарної допомоги, забезпеченню населення хлібом, наданню транспортних послуг соціальним автобусом, поліпшенню благоустрою територій.

            Для створення більш безпечних умов для мешканців громади, зменшення рівня правопорушень, швидке реагування щодо  їх усунення в цьому році почав працювати поліцейський офіцер громади.

2. Відділ житлово-комунального господарства, благоустрою території та цивільного захисту

         Основними завданнями відділу житлово-комунального господарства, благоустрою території та цивільного захисту в 2023 році було:

- забезпечення реалізації державної політики у сфері житлово-комунального господарства на території громади;

- реалізації державної політики, спрямованої на гарантування безпеки та захисту населення та територій, матеріальних і культурних цінностей та довкілля від негативних наслідків надзвичайних ситуацій воєнного характеру;

- подолання наслідків надзвичайних ситуацій;

- сприяння у вирішенні питань організації обслуговування населення підприємствами житлово-комунального господарства, організаційно-методичне забезпечення їх діяльності, виконання поточних ремонтних робіт та робіт з ліквідації наслідків спричинених обстрілами, тощо.

         Протягом 2023 року  відділ житлово-комунального господарства працював над реалізацією діючих програм, а також розробив «План реагування на надзвичайні ситуації по Кіндрашівській сільській територіальній громаді Куп’янського району Харківської області» та «Програму підвищення стійкості Кіндрашівської сільської територіальної громади до кризових ситуацій, викликаних припиненням надання чи погіршенням якості важливих для життєдіяльності послуг або припиненням здійснення життєво важливих функцій на 2023-2026 роки».

         За звітній час відділом ініційовано та проведено 3 засідання Комісії з питань техногенно екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

         Проведено значну роботу з документацією та по підвищенню стану фонду захисних споруд цивільного захисту, розташованих на території громади, це 7 протирадіаційних укрить та 11 найпростіших укрить. Проведено щоквартальні та позапланові у складі комісії перевірки захисних споруд щодо визначення готовності до укриття населення зі складанням актів.

         На виконання вимог Постанови Кабінету Міністрів України «Про порядок організації та функціонування пунктів незламності» від 17.12.2022 здійснювався контроль та координація заходів з розгортання та функціонування пунктів незламності та пунктів обігріву. 

         Вирішено питання забезпечення представників сільської ради на місцях наочною агітацією для проведення інструктажів мешканцям населених пунктів громади на протипожежну тематику, щодо порядку дій при різних надзвичайних ситуаціях, про мінну небезпеку тощо.

         Житловий фонд Кіндрашівської сільської ради налічує 21 багатоповерхових житлових будинків, загальною площею 13602,31 м2, в яких проживає наразі близько 300 чоловік.Технічний стан житлового фонду характеризується високим коефіцієнтом зносу. 261 індивідуальний житловий будинок та 20 багатоповерхівок зазнали різного ступеню руйнувань та пошкоджень в результаті обстрілів. Значна частина житлових будинків знаходиться у аварійному стані, небезпечному для подальшого їх використання за призначенням.

         Житлово-комунальні послуги на території громади надає КП “Грушівське сільське комунальне господарство”. В громаді користуються послугами водопостачання мешканці 9 населених пунктів, послугами водовідведення (каналізації) мешканці 1 населеного пункту. Протяжність сільських водогонів складає близько 57,59 км і  водовідведення 3,5км. Основними джерелами водопостачання є 6 артезіанських свердловин та 66 шахтних колодязі. Охоплення централізованим водопроводом жителів громади становить 14,5 відсотки.

На сьогодні протяжність технічно зношених водогонів, що потребують санації і заміни, складає 47,70 км, або 90 % від загальної протяжності діючих водогонів.Найбільш критичною проблемою в питанні водозабезпечення населення питною водою – є зношеність водогонів.

         Опалювальний сезон 2023-2024 років в школах, дитячих садках та інших закладах побутового і соціально-культурного призначення,  адміністративних будівлях не розпочинався. До роботи в осінньо-зимовий період 2023-2024 років підготовлено маршрути посипання доріг громади піщано-сольовою сумішшю,  заготовлено 30 тон піску в Нечволодівському та 20 тон піску в Гусинському старостатах, в роботі залишається Кіндрашівський старостат. Придбано причеп до трактора з розсипаючим пристроєм піску. В наявності 1 машина (сміттєвоз) та 1 трактор з відвалами для чистки доріг від сніжних наметів.                  

         Збиранням ТПВ у громаді займається КП “Грушівське сільське комунальне господарство”, яке має 1 одиницю транспорту для вивезення сміття. Підприємство вчасно виконує існуючий обсяг перевезень ТПВ на звалище. 

        На благоустрою  населених пунктів працювало – 4 чоловіка та 10 чоловік «армія відновлення», які були забезпечені усім необхідним, аби утримувати в належному стані територію громади та об’єкти соціального  культурного призначення.

3. Відділ земельних відносин, містобудування та архітектури

       Загальна площа земель Кіндрашівської сільської ради становить 41 085 га. Основну частину території – майже 79 відсотків території займають землі сільськогосподарського призначення, землі лісогосподарського призначення розташовані на площі майже 17 відсотків, забудовані землі – 2 відсотки, землі промисловості, транспорту, зв’язку, енергетики, оборони та іншого призначення – майже 2 відсотки, заповідні землі (землі природоохоронного призначення) – 12 відсотків, землі водного фонду – 1 відсоток.

         23.05.2023 року Розпорядженням № 110 Кіндрашівської сільської військової адміністрації було створено комісію з розгляду питань щодо надання компенсації за пошкоджені об’єкти нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією російської федерації проти України при Кіндрашівській сільській раді.       Було проведено 27 засідань комісій з розгляду питань щодо надання компенсації за пошкоджені об’єкти нерухомого майна та були розглянуті 41 заява, в результаті чого по 7 заявам було прийнято рішення про відмову в наданні компенсації з причин надання недостовірних відомостей заявниками та по 33 заявам було прийняте рішення про надання компенсацій за пошкоджене майно на загальну суму 1739367,04 грн. Співробітники відділу постійно проводять консультаційну роботу з питань щодо надання компенсації за пошкоджені об’єкти нерухомого майна.

         Співробітникам відділу було надано доступ до реєстру пошкоджено та знищеного майна  внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією російської федерації проти України (РПЗМ), в результаті чого до реєстру було внесено 304 об’єкти житлової нерухомості, з яких 298 обстежено комісійно. Проводиться робота щодо стрияння заявникам подачі заяв на компенсацію за пошкоджене майно по державній програмі єВідновлення, в тому числі щодо реєстрації права власності в реєстрі речових прав на нерухоме майно (ДРРП).

         01.08.2023 року Розпорядженням № 171 Кіндрашівської сільської військової адміністрації було створено Комісію з  надання податкових пільг зі сплати місцевих податків та зборів  на території Кіндрашівської сільської територіальної громади Куп’янського району Харківської області. З початку роботи комісії було розглянуто 9 заяв щодо надання пільг зі сплати єдиного податку 4-ї групи та орендної плати за землі державної та комунальної форми власності. По 4 заявникам було прийнято рішення про надання пільг, по 3 заявникам прийнято рішення про відмову в наданні пільг, 2 заяви станом на грудень місяць знаходяться на розгляді комісії.

         07.08.2023 року Кіндрашівською сільською радою було прийнято Рішення № 20 про розроблення Програми комплексного відновлення (ПКВ) території Кіндрашівської громади Куп'янського району Харківської області, яке було опубліковано на сайті єдиної державної електронної системи у сфері будівництва ЄДЕССБ та створено робочу групу з розробки програми комплексного відновлення території, яка планомірно втілює всі етапи ПКВ, шляхом розробки відповідних документів та погодження їх з ХОВА.

         На виконання Указу Президента України від 07.06.2021 року №228/2021 «Про деякі заходи щодо збереження та відтворення лісів» сільською радою розглядаються земельні ділянки комунальної форми власності площею близько 1200 га  для подальшого заліснення.

4. Відділ бухгалтерського обліку та економічних показників

         Головною метою ведення бухгалтерського обліку є надання достовірної інформації, яка необхідна для управління діяльності сільської ради та забезпечення контролю за виконанням  кошторисів доходів та видатків. За даними бухгалтерського обліку складаються бюджетна, фінансова, податкова, статистична та інші звітності. Порядок ведення бухгалтерського обліку регулює Державне казначейство України, яке розробляє план рахунків згідно стандартів ведення обліку і порядок його застосування. У  Головному управлінні  Державної казначейської служби України у Харківської області відкрито двадцять три  розрахункових рахунків.

         За звітний період зареєстровано та профінансовано понад 108 договорів, закупівля по яким здійснювалась згідно ЗУ “Про публічні закупівлі” з урахуванням Постанови КМУ від 12 жовтня 2022 р. № 1178 «Про затвердження особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України “Про публічні закупівлі”, на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування» зі змінами.

         Станом на 01.12.2023 року з місцевого бюджету на виконання завдань сільської ради по загальному фонду виділено  9 283,3 тис.грн., по спеціальному фонду  9177,1 тис.грн.

         Основними напрямками, на які виділялись бюджетні кошти були:

-придбання спецтехніки (трактор, подрібнювач гілок, екскаватор, причіп, відвал снігоприбиральний, розкидач піску, вакуумний напівпричіп, цистерна, вила для трактора) на суму 8189,6тис.грн.;

-виконання програми «Підтримка ЗСУ, підрозділів Територіальної Оборони, які розміщені на території Кіндрашівської сільської територіальної громади на 2023 рік» 967,6 тис.грн.:

- виконання програми «Поліцейський офіцер громади» 1214,3 тис.грн., тощо.

         Згідно вимог Закону України «Про відкритість використання публічних коштів» здійснюється оприлюднення інформації про використання бюджет-них коштів на Єдиному веб-порталі (портал Е-Data).      

5. Відділ «Центр надання адміністративних послуг»

         Розпорядженням начальника  Кіндрашівської сільської військової адміністрації № 135 від  22.06.2023 р. «Про утворення центру надання адміністративних послуг Кіндрашівської сільської ради» було створено відділ Центру надання адміністративних послуг Кіндрашівської сільської ради, основним завданням якого є надання якісних та своєчасних адміністративних послуг на території громади, за звітний період відділом було:

-надано витяги з реєстру територіальної громади  жителям Кіндрашівської громади: витяг з реєстру (реєстрація місця проживання) — 59

                витяг про зареєстрованих у житловому приміщенні – 53

-актуалізація  даних з реєстру  територіальної  громади — 141

- реєстрація місця проживання -  10

-зміна імені (документа) — 11

-обробка повідомлень ДМС - 77

-зняття з реєстрації місця проживання (повідомлення ДМС) - 29

-внесення даних про пошкоджене майно та власника в РПЗМ - 95                                                      

-прийнято 46 заяв громадян на видачу довідок, сформовано пакети документів

-видано довідок: 87

-підключено програму “Соціальна громада”

-прийнято пакет документів для призначення тимчасової допомоги особам, що досягли пенсійного віку, але не набули права на пенсію  - 2

-створено QR коди для шерингу документів в Дії - 2

 

 ОСВІТА

 

Відділ освіти, культури, молоді та спорту

            Організація освітньої роботи в закладах освіти була спрямована  на виконання Законів України «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту», Базового компонента дошкільної освіти, інших нормативно – правових актів.

         Основними завданнями були:

- створення умов для реалізації гарантованого Конституцією України права громадян на отримання дошкільної, повної загальної середньої освіти;

- 100  % охоплення  дітей та підлітків шкільного віку освітнім процесом;

- управління підпорядкованими закладами, координація їхньої діяльності.

         У  2023 році на  час військового стану призупинено функціонування Нечволодівського, Грушівського, Гусинського ліцеїв, Моначинівської гімназії, Грушівського закладу дошкільної освіти  (ясла-садок) комбінованого типу “Вишенька”. Освітній процес здійснює Кіндрашівський ліцей.

Станом на 01.09.2023 р. функціонує наступна мережа закладів загальної середньої  освіти:

Назва закладу

1-4

5-9

10-11

Всього

1

Грушівський ліцей

0

0

0

0

2

Гусинський ліцей

0

0

0

0

3

Кіндрашівський ліцей

4/64

5/110

2/40

11/214

4

Нечволодівський ліцей

0

0

0

0

5

Моначинівська гімназія

0

0

0

0

 

Всього:

4/64

5/110

2/40

11/214

 

Мережа закладів дошкільної освіти:

Назва закладу

Різновікова група/дітей

Короткотривалого

перебування група/дітей

Всього груп/дітей

1

Гусинський ліцей

0

0

0

2

Кіндрашівський ліцей

0

1/25

1/25

3

Нечволодівський ліцей

0

0

0

4

Моначинівська гімназія

0

0

0

5

Грушівський ЗДО «Вишенька»

0

0

0

 

Всього:

0

1/25

1/25

 

Діяльність роботи відділу висвітлюється на офіційному веб-сайті Кіндрашівської сільської ради, на якому розміщуються офіційні документи, нормативно-правові акти, матеріали для освітян, батьків, здобувачів освіти, гостей сайту та на сторінці Facebook «Кіндрашівська сільська рада». За допомогою групи для керівників закладів у месенджері  Whatsapp, забезпечується чітка взаємодія та контроль за роботою закладів, збір інформації  та вчасне інформування Департаменту науки і освіти ХОДА, Департаменту культури ХОДА, Куп’янської районної державної адміністрації, Державної служби якості тощо. Відповідно до наказів відділу освіти, культури, молоді та спорту під час воєнного стану у Кіндрашівському ліцеї Кіндрашівської сільської ради було організовано навчання з використанням дистанційних технологій навчання, під час якого використовувалися  платформи Google Classsroom, Meet за вибором вчителя та з урахуванням можливостей учня, відеоінструменти Skype, Zoom, брали участь в онлайн-семінарах та онлайн – форумах. Було створено всі умови для організованого закінчення навчального року. Отримали свідоцтва про повну загальну середню освіту - 11 здобувачів освіти; свідоцтва про базову загальну середню освіту -  33. Упродовж  2023 року учні Кіндрашівського ліцею активно брали участь у інтелектуальних конкурсах, зокрема: Всеукраїнська  он-лайн олімпіада, інтелектуальний конкурс «Мудра сова-2023», Всеукраїнський конкурс “Захисники і захисниці України”, тощо, де учні ліцею займали призові місця.

           «Інклюзивно-ресурсний центр» Кіндрашівської сільської ради є установою, що утворена з метою забезпечення права осіб з особливими освітніми потребами на здобуття дошкільної та повної загальної середньої освіти, в тому числі у закладах професійної (професійно-технічної), фахової передвищої освіти, вищої освіти та інших закладах освіти, які забезпечують здобуття освіти, шляхом проведення комплексної психолого-педагогічної оцінки розвитку особи (далі - комплексна оцінка) та забезпечення їх системного кваліфікованого супроводу фахівцями  «Інклюзивно-ресурсного центру» Кіндрашівської сільської  ради (надалі - ІРЦ).   Наразі в ІРЦ на обліку перебувають 5 дітей з особливими освітніми потребами.      . Фахівцями (консультантами) проведено 632 корекційно-розвиткових занять з дітьми з ООП, а також надані консультації для батьків та педагогічних працівників закладів освіти, щодо формування позитивної мотивації розвитку дітей з ООП та методичні рекомендації з приводу організації дистанційного інклюзивного навчання.

           Внаслідок збройної агресії рф суттєвих пошкоджень зазнали приміщення Кіндрашівського, Грушівського, Гусинського ліцеїв,  Моначинівської гімназії та Грушівського дошкільного закладу (ясла-садок) «Вишенька».

         Галузь «Культура» Кіндрашівської сільської ради  - це мережа, яка складається з 17 закладів культури. Проте, на сьогодні діяльність усіх закладів культури призупинена. У 2023 році знищено будівлю Моначинівського клубу,  пошкодженя зазнали Кіндрашівський і Нечволодівський сільські клуби.  

 

Медицина

 

              Комунальне некомерційне підприємство Куп”янський центр первинної медичної допомоги є надавачем медичних послуг на території нашої громади, а саме:  

    - 2 амбулаторії загальної практики сімейної медицини (Гусинська,   Кіндрашівська);

   - 5 фельдшерсько-акушерських пункти (в селах Просянка, Нечволодівка,  Моначинівка, Смородьківка, Грушівка).

       Наразі не всі медичні заклади працюють, оскільки, існує певна кадрова проблема, але керівництво громади разом з благодійними організаціями намагаються забезпечити мешканців громади медичними послугами.

Так, в рамках проєкту «Мобільні клініки» міжнародного благодійного фонду «Альянс громадського здоров’я» терапевти надають консультації та необхідні  ліки мешканцям громади, проводять обстеження. Представники фармацевтичної компанії «Дарниця», Premier Urgence International, КНП Шевченківський центр первинної медичної допомоги та інші громадські організації проводили консультації лікарів, психодогічні консультації, УЗД-діагностику, надавали тонометри, ліки та засоби гігієни для мешканців громади.  

        

СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ

 

1.Відділ соціального захисту населення

         Діяльність відділу соціального захисту населення Кіндрашівської сільської ради спрямована на забезпечення реалізації на території громади державної політики у сфері соціального захисту населення, шляхом визначення та реалізації соціальних пріоритетів розвитку територіальної громади, розробленням місцевих програм в сфері соціального захисту населення, організації здійснення соціальної роботи, організації надання соціальних послуг, надання адресних соціальних допомог сім’ям з дітьми, малозабезпеченим верствам населення, особам з інвалідністю та іншим окремим категоріям громадян, які згідно з чинним законодавством мають право на отримання, пільг, допомог та компенсацій.

         В умовах сьогодення, від початку повномасштабної збройної агресії, питання захисту соціальних прав людини набувають особливої актуальності, враховуючи масштабне вимушене переміщення осіб, необхідність організації евакуації, втрату громадянами житла, майна, роботи та засобів до існування, фізичного та психологічного здоров’я тощо, що суттєво вплинуло на попит населення в отриманні соціальних послуг.

         Відділом на постійній основі проводилася робота з інформування та консультування мешканців громади з питань соціального захисту населення як при особистому прийомі, так і в телефонному режимі. Прийом громадян, розгляд листів, заяв, звернень з питань, що належать до компетенції відділу проводилися щоденно. Протягом року мешканцям громади було надано:

- 9625 консультацій в телефонному режимі з питань соціального захисту населення, гуманітарного забезпечення, тощо;

- 735 осіб прийнято на особистому прийомі.

         На початку року відділом соціального захисту населення було проведено заходи щодо відновлення виплат державних соціальних допомог та пільг, що були призупинені в період окупації території громади, шляхом відновлення реєстрів отримувачів та проведення процедури ідентифікації мешканців громади, які являються отримувачами державних допомог та пільг.

         Станом на 01.12.2023 р. відділом забезпечено відновлення виплат заборгованості за 2022 р. мешканцям громади в кількості 92 особи. За період з 01.01.2023 р. по 01.12.2023 р. призначено 65 державних соціальних допомог. Загалом станом на 01.12.2023 р. кількість осіб, із числа мешканців громади, які отримують державні допомоги та пільги в пролонгованому режимі, відповідно до чинного законодавства під час дії військового стану, становить 358 осіб.

         Протягом 2023 р. відділом соціального захисту населення проводиться  збір та узагальнення інформації стосовно чисельності внутрішньо переміщених осіб, які зареєструвалися на території громади. Станом на 01.12.2023 р. сформовано та передано на реєстрацію щодо отримання статусу внутрішньо переміщеної особи 65 пакетів документів. Загальна чисельність осіб, які мають статус внутрішньо переміщеної особи та  зареєстровані на території Кіндрашівської сільської територіальної громади складає 442 особи. На виконання функцій у сфері соціального обслуговування та надання соціальних послуг населенню протягом звітного періоду відділом соціального захисту населення прийнято 13 рішень про надання соціальної послуги «догляд вдома» особам, які за станом здоров’я, похилий вік не здатні до самообслуговування та потребують сторонньої допомоги.

         В рамках виконання заходів в сфері соціального захисту населення, відповідно до Програми соціального захисту населення Кіндрашівської сільської ради на 2021-2023 роки, було здійснено прийом документів від 2 мешканців громади для отримання ними одноразової матеріальної допомоги на лікування.

         Протягом 2023 року в рамках співпраці з благодійними організаціями та фондами відділом соціального захисту населення реалізовано ряд проєктів щодо надання мешканцям Кіндрашівської сільської територіальної громади допомоги у вигляді грошових виплат, а також забезпечено збір необхідних пакетів документів, призначення та виплату відповідної адресної грошової допомоги.

         Протягом поточного року відділом проводилася робота щодо забезпечення громадян з особливими потребами виробами медичного призначення - кріслами-візками, ходунками, милицями тощо. На сьогодні забезпечено потреби маломобільних верств населення громади виробами медичного призначення відповідно потреби у кількості 38 осіб. 

2. Комунальна установа  «Центр надання соціальних послуг»

         В Комунальній установі Центр надання соціальних послуг працюють 12 соціальних робітників, практичний психолог, бухгалтер та директор. Робота Центру охоплює два великі напрямки: обслуговування громадян похилого віку та соціальна робота з сім’ями, які перебувають у складних життєвих обставинах, з прийомними сім’ями, дитячим будинком сімейного типу та соціальна робота з військовослужбовцями та членами їх сімей.

         В Центрі на обслуговуванні протягом 2023 року перебували 120 осіб похилого віку. Їм надавалася послуга «догляд вдома» згідно Державного стандарту. Особи похилого віку отримують ті послуги, які вони потрібують за результатами Акту оцінки потреб.

         Під соціальним супроводженням Центру знаходиться прийомна сім’я та дитячий будинок сімейного типу, в яких виховується 9 дітей- сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Їм надається послуга соціального супроводу сімей, в яких виховуються діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування згідно Державного стандарту. Такі сім’ї отримують допомогу у створені та підтримці позитивного соціально -психологічного клімату в сім’ї, адаптації дитини в нових умовах, створення належних умов для проживання, виховання та розвитку дітей. В цьому році прийомні батьки пройшли онлайн курси навчання прийомних батьків з метою  підвищення їх виховного потенціалу на базі Харківського обласного ЦСС. Навчання проводили тренери Харківського обласного центру соціальних служб.

         З вересня 2023 року на КУ ЦНСП Кіндрашівської сільської ради було покладено обов’язки проводити оцінку потреб сімей з дітьми для надання висновку щодо встановлення статусу дітей, які постраждали в наслідок воєнних дій та збройних конфліктів.

         Не менш значущою частиною роботи Центру є інформування населення з питань протидії торгівлі людьми, домашньому насильству та насильству за ознакою статі; питань виховання дітей в умовах наближених до сімейних. Для більш повного інформування населення спеціалісти Центру використовують сучасні засоби масової комунікації (офіційна сторінка сайту Кіндрашівської сільської ради, сторінку Центра у Фейсбуці).

         Ще одним аспектом роботи Центру є надання соціальних послуг військовослужбовцям та членам їх сімей. Для покращення цієї роботи в Центрі з листопада поточного року почав працювати практичний психолог. Для вивчення потреб військовослужбовців, ветеранів війни та членів їх сімей, для покращення надання їм соціальних послуг було розроблено анкету щодо вивчення проблемних питань. Триває робота щодо опитування осіб даної категорії для з’ясування потреб та надання необхідних соціальних та соціально-психологічних послуг ветеранам війни та членам сімей військовослужбовців.

3. Служба у справах дітей

         До Служби з усними та письмовими  зверненнями звернулися 46 громадян щодо питань компетенції служби. Вказаним особам були надані необхідні консультації, усні та письмові відповіді.

         На час створення Служби на території сіл, підпорядкованих Кіндрашівській сільській раді мешкали 4 дітей в 2 сім’ях, що перебували на обліку у службі у справах дітей Куп’янської районної державної адміністрації, та були поставлені на облік службою у справах дітей Кіндрашівської сільської ради. 3 дітей з яких за допомогою Служби були евакуйовані з місця проживання разом з батьками.

         Крім того на первинному обліку Служби перебували 17 дітей, позбавлених батьківського піклування та дітей – сиріт, з обліку були зняті 5 дітей в зв’язку з набуттям повноліття та повної дієздатності.

         На протязі 2023 року було надано статус дитини – сироти 1 дитині, яку було влаштовано під опіку та 2 дітям було надано статус дитини, позбавленої батьківського піклування та направлено цивільний позов до суду щодо позбавлення батьківських прав батьків вказаних дітей. 3 дітям було надано статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, які вона перенесла внаслідок її проживання в умовах тимчасової окупації.

         За вказаний період часу було проведено 4 рейда, в ході проведення яких разом з працівниками ювенальної превенції Куп’янського РВП ГУНП в Харківській області  були відвідані села, підпорядковані Кіндрашівській сільській раді де було проведено обстеження умов проживання в багатодітних, кризових сім’ях, сім’ях, де мешкають діти, позбавлені батьківського піклування та діти-сироти, а також умови проживання дітей, в сім’ях, що проживають у складних життєвих обставинах. Також за участі служби у справах дітей було проведено евакуацію в примусовий спосіб дітей, які мешкали в селах Кіндрашівка, Тищенківка, в тому числі 1 дитини – сироти.В дійсний час Службою проводиться необхідна робота щодо надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів дітям, що мешкають на території сіл, підпорядкованих Кіндрашівській сільській раді.

 

         В 2023 році громада працювала за пріоритетними напрямами запровадження та здійснення заходів правового режиму воєнного стану, оборони, цивільного захисту, громадської безпеки і порядку, захисту критичної інфраструктури, охорони прав, свобод і законних інтересів громадян.

  Підсумовуючи, хочу подякувати керівникам і працівникам освітніх, соціальних закладів, підприємцям, аграріям, працівникам сільської ради та виконавчого комітету за спільну роботу, яка була спрямована на вирішення нелегких, але важливих завдань сьогодення.

         Особлива подяка кожному жителю громади, хто підтримує, дає поради, хто не лише критикує, а  й вносить пропозиції та бере активну участь в житті громади.

         Дякую за увагу.

 

Начальник Кіндрашівської сільської

військової адміністрації                                             Сергій КОСТЮКОВ

Фото без опису


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь