Кіндрашівська сільська рада
Харківська область, Куп’янський район

10 жовтня – День ментального здоров’я

Дата: 10.10.2023 10:30
Кількість переглядів: 92

синьо-жовті долоні

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10 жовтня – День ментального здоров’я

 

    День психічного здоров’я або ментального здоров’я у світі та в Україні відзначається щороку 10 жовтня, приурочений та покликаний звернути увагу на проблеми, пов’язані з психічним станом людини та підтримки людей з подібними захворюваннями.

    Психічне здоров’я є важливою частиною загального здоров’я і самопочуття.   Це поняття сягає далі за відсутність психічних розладів чи форм інвалідності.

    Психічні захворювання (особливо депресія) підвищують ризик виникнення багатьох видів фізичних проблем зі здоров’ям: інсульту, діабету, захворювань серця.

     За визначенням ВООЗ, психічне здоров’я – це стан повного фізичного, душевного і соціального благополуччя, при якому людина може реалізувати власні здібності, протистояти звичайним життєвим стресам, продуктивно працювати і робити внесок у суспільне життя.

     Ментально здорова людина розуміє свої емоційні стани і може керувати ними, здатна будувати стосунки з іншими, відкрита до навчання та розвитку, позитивно ставиться до себе, приймає незалежні рішення, вміє пристосовуватись до нових умов життя, може активно долати поточні виклики та отримує задоволення від життя.

     Сучасне життя само по собі сприяє стресам: зміни в житті політичному, економічному, негаразди сімейні чи на роботі, тощо, тим більш  з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, в умовах воєнного сьогодення чи не кожен українець переживаючи ці надзвичайно складні часи, перебуває в стані порушення балансу психічної рівноваги та зазнав неминучого впливу війни на психологічне здоров'я.

      Зіткнувшись із досвідом війни, люди відчувають різні емоції: страх, злість, безсилля, відчай, розгубленість і надзвичайно важливим є вміння опанувати себе та реально оцінити ситуацію навколо себе.

     Саме з метою надання психосоціальної підтримки суспільству в умовах воєнного стану, формування цілісного ставлення до свого здоров'я, самоусвідомлення, самоаналізу, самоповаги як необхідної складової здоров'я в сучасних умовах, за ініціативи першої леді  Олени Зеленської в Україні  реалізується Всеукраїнська програма ментального здоров’я «Ти як?».

     Мета програми – сприяти формуванню у суспільстві культури піклування про ментальне здоров’я, адже дбати про нього настільки ж важливо, як і  про фізичне здоров’я.

     В рамках Всеукраїнської програми ментального здоров’я наразі в державі проводиться інформаційно-роз’яснювальна кампанія з метою дати розуміння та показати інструменти, які допоможуть українцям дбати про свій внутрішній стан,

розповісти про техніки самодопомоги та підтримки тих, хто знаходиться поруч.

     У фокусі уваги програми пропонуються дієві механізми щодо подолання стресу та негативних емоцій, механізми які допомагають психологічній стійкості та поради як знаходити сили для психологічного відновлення у часи повномасштабної війни, ознайомитьсь з якими можна перейшовши на спеціальну сторінку: http://howareu.com (howareu_program), де запропоновані контакти, посилання, поради, продукти, техніки та методики, які допоможуть піклуватися про ментальне здоров'я – своє та людей поруч.

     Дізнатися більше інформації про ментальне здоров’я можна також на сторінках у соціальних мережах:

Facebook – https://www.facebook.com/howareu.program 

Instagram – https://www.instagram.com/howareu_program

YouTube – https://www.youtube.com/@howareu_program 

Twitter – https://twitter.com/howareuprogram 

Telegram – https://t.me/howareu_program 

TikTok – https://www.tiktok.com/@howareu_program 

Viber  – https://invite.viber.com/?g2=AQAyHzQp6XJwmVCkkkXeWJVdLF8eAQa8Pzq3NYgcLWJGls3sN3tGibu5P%2BEH0rsb

 

     Надзвичайно важлимим є те, щоб кожен з нас навчився піклуватися про своє ментальне здоров’я у складні часи, не чекаючи на  закінчення тяжких періодів.

     Від того, наскільки суспільство підготовлено до сприйняття ментального здоров’я, як до не менш важливої компоненти благополуччя, ніж здоров’я фізичне, на сьогодні залежить сучасність та майбутнє нашої нації.

     Тож давайте дбати один про одного, довіряти тільки перевіреним новинам, радіти кожному дню, який ми прожили разом з рідними та друзями, намагатися бути на зв’язку з тими хто нас любить та вірити в нашу перемогу!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь